[ Dansk | English ]
{{ getBasketItemCount() }}

Sorgenfrivang

Artikel oprettet: 04.08.16


Sorgenfrivang 2 er Danmarks første DGNB præ-certificerede Guld boligrenovering. En halv milliard kroner koster det at totalrenovere de 429 boliger i 60 år gamle højhuse.

Projektbeskrivelse

Beboerne og administrator ønskede fra start en bæredygtig tilgang til sagen. Og dermed ikke nøjes med den sædvandlige energibesparende tilgang.  Dette var i fin tråd med Landsbyggefondens krav til helhedstænkning i ansøgninger; Bæredygtighed = helhedstænkning.

Højhusene Sorgenfrivang II er opført i slutningen af 50’erne og repræsenterer et væsentligt “landmark” i området. De tre huse forskyder sig let på den smalle grund langs S-banen og har en af Nordsjællands mest spektakulære udsigter over Lyngby og Bagsværd sø og det grønne Virum.

Det bevaringsværdige byggeri er opført som betonkonstruktion og er karakteriseret ved de tydelige betonprofiler der indrammer øst- og vestfacaden. Mellem rammerne skyder de markante altaner sig frem og skaber det genkendelige facademotiv. Dette "rammeværk" er rygraden i husenes stærke facademotiv, men samtidig kilde til et stort varmetab. Tegnestuens hovedgreb genskaber det karakteristiske motiv, men i en udgave hvor alle kuldebroer er eliminerede.

Helhedsplanen omfatter således en gennemgribende facaderenovering med nye altaner, energivinduer, glasinddækning af opgange (energibesparelser og sikring mod frostskader) og nye elevatorer, nye energibesparende installationer, nye køkkener og badeværelser og sidst men ikke mindst et CO2-neutralt vaskeri. Alle tiltag er tænkt som en del af en bæredygtig helhedstanke, hvor energioptimering, brugsværdi og fælleskab er i fokus.

 

Organisering

Projektet er en hovedentreprise. Styregruppen består af afdelingsbestyrelsen, projektleder fra administrator (DAB), ejendomsmester og rådgivere. Bebyggelsen er almene boliger.

Beboerinddragelse

Se dokumentet "Procesprisen2013" under fanen "Dokumenter" øverst.

Vurdering og beskrivelse af bæredygtighed

Fra start blev sproget i kommunikationen med beboere opdelt i kategorierne sociale, miljømæssige og økonomiske ønsker og behov.

Dermed var grundstenen til den bæredygtige tilgang lagt. Så alle løsninger der blev fundet frem til, bløde såvel som tekniske, tog udgangspunkt i at det skulle være bæredygtigt, dvs. opfylde nogle bestemte kriterier indenfor de 3 bæredygtighedsben.

Til sidst blev projektet vurderet ift. DGNB kriterierne og projektet fik en guldmedalje, dvs. et bevis på at det er bæredygtigt. Læs DGNB-rapporten og se radaren nedenfor.Facts om projektet

Projektadresse

Grønnevej 255
2830 Virum
Danmark

Kontaktpersoner

Navn: Zeynel Palamutcu
Organisation: DOMINIA rådgivende ingeniører
Telefon: 33434532
Email: zp@dominia.dk
Web: http://www.dominia.dk

Navn: Jesper Ingemann Mogensen
Organisation: DOMUS arkitekter
Telefon: 45875580
Email: domus@domus.dk
Web: http://www.domus.dk

Hovedområde

Certificering

Kategorier

Certificering, DGNB

Boligtype

Ældrebolig, Familiebolig, Ungdomsbolig

Bebyggelsestype

Etagebyggeri

Ejerforhold

Almene boliger administreret af DAB.

Brugsforhold

Leje

Bygherre/organisation

Entreprenør

Rådgiver

Arkitekt

Anlægspris pr. m2

DKR 9900,-

Etager

15

Bygningsareal, etager

42000 m2, Jf. BBR

Tagmateriale

Tagpap

Byggeperiode

15 April 2015 - 15 April 2018

Energiklasse

Ingen – da det er renovering, men der forventes 66 % besparelse ift. tidligere forbrug.

Opvarmningsform

Fjernvarme

El-produktion type

900 m2 solceller

Links

Relaterede projekter

AAB Afdeling 47, Almen Bolig+, Green Lighthouse, Green Solution House, Hjortshøj afdeling 29 Ringgården, Kamelen i Nordhavn, Kvarterhus, PlusHuset, Samsø Energiakademi

CertificeringerOm DGNB

Green Building Council administrerer den danske standard DGNB system Denmark, som er en certificeringsordning, der har til formål at skabe et fælles afsæt for måling og vurdering af bæredygtigt byggeri.

GBC administrerer alle certificeringer af byggeprojekter og uddanner samtidig konsulenter og auditorer inden for certificeringsordningen.

GBC Denmark er en non-profit organisation, der arbejder mod at udbrede bæredygtighed i bygge-branchen.

Læs mere her